Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms søndag 21.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det kan være mulig å løse ut skred i vedvarende svake lag i høyden. Vær spesielt oppmerksom der snøoverflaten blir våt og myk utover dagen.

Skredfarevurdering

Vedvarende svake lag høyt i snødekket er lett å løse ut noen steder. Laget virker mest potent i Tamokdalen da det har vært skredaktivitet på dette laget siste dagene her. Gjør konservative vegvalg. Glatt skare under svake lag gjør at skred kan få lange utløp. Vær oppmerksom på at sol og stigende temperaturer utover dagen kan gjøre det lettere å påvirke vedvarende svake lag der snøoverflaten blir myk og våt.

I bratte solvendte sider kan det bli lettere å løse ut våte løssnøskred utover dagen. Hold avstand til glidesprekker.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 20. april 2024

Det er kaldt, klart og sol og har vært det i flere dager. I forrige uke gjorde mildvær snøen fuktig og våt opptil ca. 900 moh, og høyere i solvendt terreng. Under ca. 400 moh er hele snøpakken grovkornet og smelteomvandlet. Snøen som var fuktig og våt har i ettertid fryst og det har blitt skare i snøoverflaten opp til 900moh. Over dette ligger det opp mot 10cm nysnø som har blitt flyttet på av vind i ulik grad.

Det er tidligere observert kantkorn rundt skarelag høyt i snødekket. Observasjoner på skred denne uka(onsdag og torsdag) tyder på at laget er aktivt i Tamokdalen over mildværsgrensa fra helgen. Tirsdag var det også rapportert om drønn og dårlig stabilitet i snødekket i Tamokdalen. Det finnes vedvarende svake lag dypere i snødekket men disse er ikke aktive pr nå. Det er tydelig kanting i overflaten nå etter netter med klarvær. Dette kan bli et problem om det snør/føyker ned.

Personutløst lite flakskred i Stordalen, mot Sørfjelltind torsdag. Antagelig i siste nysnø/fokksnø. Flakskred på Hahttagaisi og Likjefjellet onsdag. Begge i Tamokdalen. Kan ha blitt utløst av skavlbrudd som har påvirket vedvarende svakt lag.

Fjellvær

Lørdag 20. april 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -17 °C til -4 °C på 1100 moh. Klarvær.

Søndag 21. april 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -19 °C til -5 °C på 1100 moh. Klarvær. Økende vind på kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS